Funkcionalni trening

Kroz funkcionalni trening, osnažujemo mišiće i poboljšavamo koordinaciju pokreta, što rezultira boljom funkcionalnošću tela u svakodnevnim aktivnostima.

To je sistem vežbi koje se baziraju na pokretima koji simuliraju svakodnevne aktivnosti, poput podizanja, savijanja, čučnjeva i rotacija. Cilj funkcionalnog treninga je da poboljša sposobnost tela da izvodi ove pokrete sa lakoćom i efikasnošću.

Zašto je funkcionalni trening važan? 

  • Povećava funkcionalnost tela: Ovo je posebno važno za osobe koje se bave sportom, ali i za one koji žele da poboljšaju kvalitet svog života.
  • Prevencija povreda: Vežbe funkcionalnog treninga jačaju stabilizatore zglobova i mišiće koji su ključni za održavanje pravilne telesne mehanike. Time se smanjuje rizik od povreda prilikom izvođenja fizičkih aktivnosti ili obavljanja rutinskih zadataka.
  • Poboljšava ravnotežu i koordinaciju: Funkcionalni trening podstiče rad mišića koji pomažu u održavanju ravnoteže i koordinacije, što je od vitalnog značaja za sprečavanje padova i ozbiljnih povreda, posebno kod starijih osoba.
  • Efikasno sagorevanje kalorija: Ove vežbe obuhvataju celo telo, što znači da angažujete više mišićnih grupa istovremeno. To rezultira efikasnijim sagorevanjem kalorija i pomaže u održavanju zdrave telesne težine.
  • Poboljšava sportske performanse: Funkcionalni trening je nezaobilazan deo programa pripreme sportista. Kroz simulaciju pokreta specifičnih za određeni sport, poboljšava se atletska izvedba i povećava konkurentska prednost.

Značaj vežbanja za zdravlje i mišiće: Vežbanje ima nebrojene koristi za zdravlje tela i uma. Evo nekoliko ključnih razloga zašto je redovna fizička aktivnost od suštinske važnosti:

  • Održavanje zdravog srca: Kardiovaskularne vežbe poput trčanja, vožnje bicikla ili brze šetnje poboljšavaju srčanu funkciju, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od srčanih bolesti.
  • Jačanje mišića i kostiju: Vežbanje opterećuje mišiće i kosti, podstiče rast i jačanje mišića, povećava gustinu kostiju i smanjuje rizik od osteoporoze.
  • Kontrola telesne težine: Aktivni stil života pomaže u održavanju zdrave telesne težine, što smanjuje rizik od gojaznosti i povezanih zdravstvenih problema.
  • Poboljšava raspoloženje i smanjuje stres: Vežbanje oslobađa endorfine, tzv. „hormone sreće“, koji poboljšavaju raspoloženje i smanjuju stres, anksioznost i depresiju.
  • Povećava fleksibilnost i pokretljivost: Redovno istezanje i raznovrsne fizičke aktivnosti poboljšavaju fleksibilnost mišića i zglobova, čime se smanjuje rizik od povreda i povećava opseg pokreta.

Vaše zdravlje je naš prioritet

Pozivamo vas da nam se obratite za pomoć i podršku ukoliko se suočavate sa bilo kakvim problemima vezanim za bol, pokretljivost ili oporavak. Zakažite svoj pregled već danas i dopustite da naš stručni tim budu vaša podrška na putu ka zdravlju i boljem životu!

Zakazivanje tretmana

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata radnim danima.