Povreda meniskusa i oporavak

Koleno je kompleksan zglob koji omogućava širok spektar pokreta, ali istovremeno je podložan raznim povredama, a jedna od najčešćih je povreda meniskusa. U ovom članku istražićemo šta je meniskus, kako dolazi do povrede, i šta je potrebno za uspešan oporavak.

Ako ste imali:

  • Bol u kolenu, posebno tokom savijanja ili okretanja
  • Osećaj zaključavanja ili blokiranja kolena
  • Poteškoće pri potpunom ispravljanju ili savijanju kolena
  • Otok kolena

Može biti povreda meniskusa…U nastavku vam objašnjavamo šta se to dešava u kolenu…

Šta je meniskus?

Meniskus je hrskavičava struktura koja se nalazi u kolenu. Koleno ima dva meniskusa – unutrašnji (medijalni) i spoljašnji (lateralni) – koji funkcionišu kao amortizeri i pružaju stabilnost zglobu. Meniskusi takođe pomažu u raspodeli težine i smanjenju trenja unutar kolena.

Kako dolazi do povrede meniskusa?

Povrede meniskusa često se dešavaju tokom sportskih aktivnosti koje uključuju naglo zaustavljanje, okretanje ili savijanje kolena pod teškim opterećenjem. Takođe, povrede meniskusa mogu biti posledica degenerativnih promena povezanih sa starenjem ili prethodnim povredama kolena.

Oko 15% slučajeva se dešava povreda kod sportista, meniskus može biti potpuno ili delimično ruptuiran. Prednji ili zadnji rog meniskusa može biti povređen, takođe postoji nekoliko varijanti rascepa meniskusa.

Neki delovi meniskusa mogu i spontano da zarastu jer su dobro vaskularizovani, te pacijenti ne moraju imati nikakve simptome. Dok postoji i ona druga strana, kada dođe do odkidanja parčeta meniskusa i dovodi do zaključavanja kolena, tada pacijent mora da se kponsultuje sa ortopedom, kako bi hirurg što pre izvadio to parče.

Simptomi povrede meniskusa mogu varirati u zavisnosti od težine povrede. 

Povrede meniskusa su češće kod muškaraca, jer se bave agresivnim sportovima, te imaju veće šanse za ovom povredom.

Uspostavljanje dijagnoze nakon ortopedskih testova, poželjno je uraditi i MRI kako bismo utvrdili precizno na kom delu meniskusa je povreda. Dok indikaciju operacije odlučuje ortoped.

Tretman povrede meniskusa

Tretman povrede meniskusa može uključivati konzervativne metode kao što su fizioterapija, lekovi protiv bolova i smanjenje opterećenja na kolenu. Međutim, u slučajevima ozbiljnijih povreda ili ako konzervativni tretman ne daje rezultate, može se preporučiti hirurški zahvat za popravku ili uklanjanje oštećenog meniskusa (menisektomija).

Oporavak

Oporavak od povrede meniskusa može varirati u zavisnosti od težine povrede i vrste tretmana. U slučaju hirurškog zahvata, oporavak uključuje jačanje mišića i povećanje kapaciteta izdržljivosti.

Važne su vežbe jačanja kvadricepsa i zadnje lože, a način povećanja snage mišića zavisi od rahabilitacionog programa koji individualno prilagođavamo svakom pacijentu u našoj ambulanti.

Povrede meniskusa mogu biti izazovne, ali sa pravilnim tretmanom i posvećenošću oporavku, većina pacijenata može se vratiti svojim normalnim aktivnostima. Ključni su pravovremena dijagnoza, odgovarajući tretman i stručno vođen oporavak kako bi se minimizirali simptomi i sprečile dugoročne komplikacije kolena. Ako dođe do povrede meniskusa, važno je potražiti medicinsku pomoć i slediti uputstva lekara kako bi se osigurao što brži i uspešniji oporavak.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zakazivanje tretmana

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata radnim danima.