Bol u donjem delu leđa

Anatomija lumbosakralne kičme

Lumbalni ili slabinski deo kičemonog stuba se sastoji iz 5 pršljenova, dok sakralna kost koja se nalazi odmah ispod lumbalnog dela kičme se sastoji od 5 međusobno sraslih sakralnih pršljenova.
U lumbalnim intervertebralnim prostorima – prostor između kičmenih pršljenova smešteni su diskovi ili diskusi. Na diskusima se razlikuju unutrašnje meko tkivo (nucleus pulposus) i spoljašnji fibrozni prsten (annulus fibrosus).

Nama ljudima, diskusi su od izuzetne važnosti jer imaju ulogu “šok apsorpcije”, odnosno apsorbuju svakodnevne mikrotraume i štite koštane elemente kičmenog stuba. O čemu ćemo kasnije govoriti. Takođe, iz kičmene moždine izlaze nervni korenovi (31 par) koji su deo perifernog nervnog sistema. Zaduženi za motoriku i senzibilitet ispod njihovog nivoa, koji mogu biti kompromitovani od strane degenerativnog diskusa, gde izazivaju osobi bol u donjem delu leđa.

Simptomi bola u leđima

Simptomi mogu nastati akutno (naglo) ili postepeno, i mogu trajati duži vremenski period. Prema tome imamo podelu po dužini trajanja simptoma:

 • Manje od 6 nedelja – Akutni bol
 • Od 6 do 12 nedelja – Subakutni bol
 • Više od 12 nedelja – Hronični bol

Bolovi u donjem delu leđa mogu biti locirani samo u lumbalnom delu ili se spuštati duž noge. Podela može biti:

 1. Lumbago – bol lociran u leđima
 2. Lumboišijalgija – “spuštanje” bola niz nogu
 3. Neurogena intermitetnta klaudikacija – bol u nozi koji se javlja pri hodanju, a smanjuje ili prestaje pri mirovanju

Pacijenti najčešće osećaju probadanje, sečenje, paljenje ili žarenje. Kod lumboišijalgije bol se “spušta” niz nogu, dok kod išijalgije bol koji se javlja u nozi nije praćen bolom u leđima. Pored ovih simptoma, dolazi do protektivnog spazma mišića (grč mišića), koji može i duže vremena biti u tom stanju, svojim spazmom takođe doprinosi pojačavanju simptoma.

Simptomi mogu biti slabijeg ili jačeg intenziteta, u zavisnosti od uzroka koji utiču na nastajanje prethodno navedenih simptoma. Takođe na bol mogu uticati vremenski ulovi i aktivnosti, mogu se pojačavati pri napinjanju, kašljanju, nepravilnim položajima tela ili istezanju nerva.

U slučaju degeneracije diska, o kom ćemo pričati u narednom blogu, najčešće je to oblik protruzije diska, koji može dovesti do ispada motorike i senzibiliteta određenih mišića noge, koji su inervisani od strane nervnog korena na određenom nivou (L4, L5). To može biti tzv. “Palo stopalo” .

Uzrok bolova u leđima

Lumbalni bol doživi čak 82% populacije i podjednako je čest kod oba pola, ima sposobnost recidiva – ponovnog pojavljivanja. Studije su pokazale da je uzrok bola nepoznat kod 50% pacijenata, čak i nakon kompletne dijagnostike (magnetna rezonanca, redngen). Kod ostalih 50% pacijenata, najčešće je zbog lumbalne diskus hernije i degenerativnih bolesti lumbosakralne kičme (spondiloza, spondiloartroza, spinalna stenoza…)

Šta se to dešava u kičmenom stubu?

Naime, lumbalna kičma, koja nosi najveću težinu tela, izložena je kontinuiranim mikrotraumama u toku života, tako da je napredovanje degeneracije sa starenjem potpuno prirodan process.
Različiti faktori utiču na ubrzanje i izraženost degenerativnog procesa, a to su najčešće:

 1. Nepravilno držanje tela
 2. Prekomerna telesna težina
 3. Neadekvatno statičko i dinamičko opterećenje leđnih i trnušnih mišića prilikom aktivnosti
 4. Asimetrično opterećenje (nepravilan hod, nejednaka dužina nogu…)

i mnogi drugi faktori, koje ćemo drugom prilikom detaljnije opisati.

Aktivnosti s kojima se susrećemo, a da nismo ni svesni, mogu doprineti bolu u lumbalnom delu leđa:

 • Nepravilno dizanje tereta većih ili manjih težina, savijajući i rotirajući našu kičmu
 • Dugotrajno sedenje, stajanje, ili dugotrajna vožnja automobile
 • Loši položaji spavanja
 • Hroničan stres

Kako lečimo lumbalni bol?

Nakon posete lekaru, najčešće je to neurologu i fizijataru, i po potrebi odrađene magnetne rezonance i rendgena, sa uspostavljenom dijagnozom lečenje se može sprovoditi. Lečenje može biti:

Najpre se započinje medikamentozno lečenje od strane neurologa, a paralelno sa medikamentima se sprovodi fizikalna terapija i kineziterapija.

Značaj fizikalne terapije

Najčešći fizikalni modaliteti:

Danas, posle dugogodišnjeg istraživanja naučnika iz Španije, imamo tu mogućnosti primene Indiba Activ aprata, koji ima brojne benefite u svetu fizikalne terapije i lečenja lumbalnih bolova, mnogi su našli brzo i efikasno rešenje. Ne samo da ima benefite smanjenja bola već nakon par terapija, nego deluje i na regeneraciju tkiva, ubrzavajući ćelijski metabolizam.

Naravno da nije dovoljna samo fizikalna terapija!

Danas, ljudi tragaju za instant rešenjima, sve bi da se reši sad i odmah ako može. i ako bi moglo da oni ništa ne rade, samo da legnu na terapeutski sto i da uživaju. Iskustvo iz prakse nam govori drugačije. Kineziterapija kao neizostavni deo u lečenju lumbalnog bola, diskus hernije, ima mnogo benefita po naše telo!

Ciljane vežbe koje doprinose boljem balansu mišića leđa i abdomena, povećanju mobilnosti, povećanju mišićnog tonusa koji drži naš kičmeni stub, sve su to rezultati koji dolaze kao posledica ulaganja našeg truda i rada. Za koji, priznaćete, potrebno nam je vreme i naše zalagnje.

Dobrobiti koje dobijemo vežbanjem, ostaju nam duži vremenski period (ne predugo-ako ne vežbamo) i naše telo pamti, samim tim nam isto tako i vraća! Zato nemojte oklevati, već radite na sebi, ne bi li ste imali mnogobrojne dobrobiti vežbanja!

Naučna istraživanja su potvrdila

Lumbosakralni bol je danas osnovni uzrok radne nesposobnosti kod mlađih od 45 godina, a treći uzrok kod osoba starijih od 45 godina. Ovaj bolni sindrom je drugi najčešći uzrok javljanju lekaru, a 5. Najzastupljeniji razlog za hospitalizaciju i treći najčešći uzrok za operaciju. Danas, hronični lumbosakralni bol je čest uzrok invaliditeta i radne nesposobnosti, tako da nije samo medicinski, već i značajan socioekonomski problem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zakazivanje tretmana

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata radnim danima.