Dijastaza nakon porođaja

Ukoliko ste imali porođaj pre nekoliko meseci, da li osećate da nešto nije u redu sa Vašim stomakom? Ne možete da napravite pokret ili podignete nešto, a da Vas ne zaboli stomak, prilikom ustajanja Vam se pojavljuje takozvana “kupica” po sredini stomaka. Onda ste na pravom mestu i pročitajte blog do kraja.

Kako dolazi do dijastaze? 

Žena prilikom trudnoće trpi niz promena, kako hormonskih tako i fizičkih. Prilikom rasta ploda, zid materice se širi i omogućava njegovo razvijanje, samim tim vrši prekomerni pritsak u unutrašnjosti stomaka.

Tokom trudnoće trbušni mišići i linea alba (linija na sredini stomaka) se rastežu i dolazi do njihovog razmicanja. Pored pritiska ploda u omekšavanju tkiva pomaže im hormon-progesteron.

Pojava “kupice” se dešava zbog toga što organi u abodmenu više nemaju adekvatnu potporu koja treba da ih drži na mestu (jaki abdominalni mišići) i počinju da “guraju” napred.

Ranije su smatrali rizičnim faktorima starost majke, težina bebe, kao i prekomerno povećanje telesne mase u trudnoći. Ali, studije u Americi iz 2015. nisu otkrile nikakvu vezu između ovih faktora I trudnice koje imaju veću ili manju šansu da dožive dijastazu.

Dijastaza je češća kod žena koje su više puta rađale, zbog ponovljenog istezanja

Kako možete utvrditi dijastazu?

Iako doktori ovom stanju neretko neće pridavati značaj, vi možete ponekad i sami proveriti. Naravno da je preoporučljivo da to pogleda stručna osoba.

Ležite na leđima, prste stavite na sredinu stomaka i palac je okrenut ka licu, odizanjem glave od podloge i pokušavajući da uradite trbušnjak, prsti će vam upasti unutra, čak će se možda i “Kupica” pojavljivati. To je znak da su mišići razmaknuti i da imate dijastazu.

Ukoliko vam staju dva prsta po dužini stomaka, vrlo je moguće da je širina veća od 2,7cm, što ukazuje na diajastazu. Što je širina veća, stanje je ozbiljnije.

Koliko često se javlja dijastaza?

Dijastaza koja se javila nakon trudnoće, dešava se negde oko 60% slučajeva, i obično spontano prolazi 8 nedelja nakon porođaja. 40% žena ima 6 meseci i duže nakon porođaja.

Pored estetskog problema dijastaze, simptomi mogu biti još:

  • bol u donjem delu leđa
  • nevoljno pražnjenje bešike
  • otežano disanje
  • teškoće pri kretanju
  • pojava hernije (kila)
  • naduvenost i konstipacija

 Da li se može rešiti bez operacije?

Da, može se rešiti bez operacije. Hirurška intervencija se retko izvodi da bi se popravila dijastaza. Zdravstveni radnici – fizioterapeuti će preporučiti fizikalnu terapiju i određene vežbe koje će doprineti smanjivanju razmaka mišića. Hirurška intervencija se radi u slučajevima pojave kile.

KOJE JE NAJBOLJE REŠENJE ZA DIJASTAZU? 

Najbolje vežbe su one koje aktiviraju duboke mišiće trupa. Pored aktivacije ovih mišića vrlo je važno staviti akcenat na disanje koje će omogućiti stvaranje intraabdominalnog pritiska. Važno je da pokreti budu spori i kontrolisani. Ovaj vid kineziterapije koja je ispraćena od strane fizioteraputa daće dugotrajne rezultate.

Takođe, u kombinaciji sa elektrostimulacijom mišića i Indiba Activ aparatom, rezultati su neizostavni.

Indiba kao deo fizikalne terapije, utiče dobro na liniju između trbušnih mišića – linea alba, stvarajući kolagen koji joj daje čvrstinu.

Vrlo je važno napomenuti da neke vežbe mogu samo da pogoršaju situaciju kod ovog stanja. Naime, klasični trbušnjaci, sklekovi, čučnjevi sa prekomernim težinama, dvostruko podizanje nogu, ili bilo koja vežba koja izaziva “ispupčenje” na sredini stomaka.

Svakodnevne aktivnosti poput ustajanja iz krevete ili sa stolice, koje nije kontrolisano i izaziva “ispupčenje” može progredirati ovaj problem.

Prevencija dijastaze

Tokom trudnoće, stomak se jednostavno mora prilagoditi plodu, samim tim i istrpeti pritisak. Mišići abdomena svakako nisu potpuno spojeni ni kod koga.

Jačanjem klasičnim trbušnjacima m. rectus abdominis-a nećemo postići mnogo, već jačanjem m. transversus-a koji su duboki stabilizatori – možemo imati benefite.

Tokom trudnoće moramo obratiti pažnju na još nekoliko stvari, koje mogu smanjiti rizik od nastanka iste.

  • Pravilno držanje i duboko disanje
  • Zdravo dobijanje težine u trudnoći (stomak trpi veliku promenu pri naglom dobijanju kilaže)
  • Bez naprezanja ako se podiže teret
  • Okretanje na stranu pri ustajanju iz kreveta
Komentari

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zakazivanje tretmana

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata radnim danima.