Bol u kolenu – anatomija kolena, uzroci bola, povrede

Kolena su jedan od najvažnijih zglobova u telu, ali su istovremeno podložna raznim povredama, posebno kod sportista i aktivnih osoba. Redovno izvođenje određenih vežbi može pomoći u jačanju mišića oko kolena, poboljšanju stabilnosti zgloba i smanjenju rizika od povreda. U ovom članku istražićemo neke od najefikasnijih vežbi za prevenciju povrede kolena.

Anatomija kolena i funkcija

Koleno (articulatio genus) – je zglob koji spaja natkolenicu (femur) i potkolenicu (tibija), u samom kolenu postoji i čašica (patella) koja zajedno sa femurom čini – patelofemoralni zglob.

U kolenu se izvode pokreti fleksije (savijanje) i ekstenzije (opružanje), a prilikom fleksije 20 stepeni u kolenu, moguće je izvršiti i blage rotacije potkolenice u odnosu na natkolenicu.

Pored kosti, ligamentarni aparat je od izuzetnog značaja zbog stabilnosti kolena- prednji i zadnji ukršteni ligament – ACL i PCL, kolateralni ligamenti- medijalni i lateralni – LCL i MCL, patelarni ligament ispod čašice, meniskusi kao fibrozne tvorevine koje amortizuju silu u kolenu.

Zašto koleno boli?

Često je teško utvrditi uzrok bola u kolenu, ali možemo podeliti na spoljne i unutrašnje faktore. Unutrašnji mogu biti oštećena hrskavica, inflamacija sinovije, otok često može izazivati bol u kolenu.

Spoljašnji faktori, najčešće su to prekomeran intenzitet aktivnosti koje utiču nepovoljno na koleno, povreda kolena prilikom pada, problem drugih struktura (kuk, skočni zglob, kičmeni stub).

Na degenerativne promene kao što je gonartrhosa – oštećena hrskavica često ne možemo uticati, genetika i slično.

Povrede kolena

Najčešće su to sportske povrede, u zavisnosti od sporta. Kod fudbalera najčešće su povrede prednjih ukrštenih ligamenata (ACL) ili u košarci. Mogu biti i drugi ligamenti kolena oštećeni.

Prelomi čašice, prelom platoa tibije itd. Često se dešavaju i dislokacije kolena.

Stanja poput: oštećena hrskavica, bekerova cista, artritis kolena, tendinitisi itd..

Lečenje i prevencija

Redovno izvođenje vežbi može pomoći u jačanju mišića oko kolena, poboljšanju stabilnosti zgloba i smanjenju rizika od povreda. Važno je napomenuti da bi pre započinjanja bilo kakvog programa vežbanja trebali fizioterapeuta, posebno ako imate prethodne povrede ili zdravstvene probleme. Uz pravilan pristup i posvećenost, ove vežbe mogu biti ključne za održavanje zdravlja i funkcionalnosti kolena tokom celog života.

Ukoliko je došlo do povrede ili nekih drugih promena, uz pravilno doziranu fizikanlu terapiju i kineziterapiju tegobe se mogu u značajnoj meri ili čak potpuno samnjiti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zakazivanje tretmana

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata radnim danima.