Ruptura tetive bicepsa: Simptomi, dijagnoza, lečenje i oporavak

Tetiva bicepsa je jaka vezivna struktura koja povezuje mišić Biceps brachii sa kostima ramena i podlaktice. Ruptura tetive bicepsa predstavlja ozbiljnu povredu koja može ograničiti funkciju gornjeg dela ruke i zahtevati temeljan proces oporavka. U ovom članku istražićemo simptome, dijagnozu i put do oporavka nakon rupture tetive bicepsa.

Simptomi rupture tetive bicepsa

Ruptura tetive bicepsa može se javiti kao rezultat akutne povrede ili kao posledica dugoročnog prekomernog opterećenja. Osobe koje dožive ovu povredu, imaju osećaj “pucanja” , čak mogu i čuti to.

Oštar bol – Pacijenti često opisuju nagli osećaj bola u predelu unutrašnje strane lakta, aktivnosti kao što su podizanje tereta ili iznenadno savijanje lakta.

Otečenost – Nakon povrede, može doći do lokalizovane otečenosti u predelu ramena ili podlaktice.

Hematom – javlja se hematom u predelu pucanja tetive, kasnija faza

Slabost – Slabost u mišiću bicepsa može biti primetna, posebno pri pokušajima podizanja ili savijanja lakta.

Način na koji dolazi do povrede jeste prilikom podizanja teškog tereta ili predugo držanje istog koji će prevazići snagu tetive i dovesti do njenog pucanja – Ovakav način povrede se najčešće dešava kod ljudi koji rade u građevini ili koji treniraju u teretani i podižu velike težine.

Povreda se takođe dešava i kod sportista drugih sportova, npr. prilikom pada na ruku ili udarac u ruku.

Funkcija ruke nakon povrede

Ako je došlo do potpune rupture tetive bicepsa, osoba neće aktivno moći da uradi fleksiju lakta, tj savijanje lakta.. Ukoliko je došlo do parcijalne, osoba će moći da uradi otežano i uz bol.

Kako da dijagnostikujemo ovu povredu?

Dijagnoza rupture tetive bicepsa obično se postavlja na osnovu medicinskog pregleda, tako što se očekuje da pacijent aktivno savije ruku u laktu, tj uradi fleksiju. Najbolje će pokazati magnetna rezonanca, u kojoj meri je tetiva ruptuirana.

Šta nakon povrede tetive bicepsa? Pravilan tretman

Tretman rupture tetive bicepsa može biti konzervativan ili hirurški, u zavisnosti od težine povrede, aktivnosti pacijenta i njihovih ciljeva oporavka.

Konzervativni tretman – U blažim slučajevima rupture tetive bicepsa – delimična ruptura, konzervativni tretman može uključivati medikametni koji su prepisani od strane ortopeda. Zatim fizikalna terapija Indiba Activ, koja se pokazala kao veoma efektivna terapija kod delimičnih ruptura koje ne zahtevaju hirurški tretman – Ubrzavajući ćelijski metabolizam, a samim tim i vreme oporavka.

Hirurški tretman – ukoliko je došlo do potpune rupture, hirurški tretman je neizostavan. Kako se mišić biceps ne bi povukao gore i ruka ostala trajne bez funkcije. Posle hirurške intervencije, sledi imobilizacija lakta, a kasnije i duži oporavak i vraćanja potpune funkcije ruke.

Rehabilitacija nakon operacije tetive bicepsa

Oporavak od rupture tetive bicepsa može biti dugotrajan proces koji zahteva strpljenje i posvećenost.

Nakon hirurškog zahvata sledi imobilizacija nekoliko nedelja, tkivo treba u proputnosti da zaraste. Samim tim dolazi i do neželjenih  efekata imobilizacije, ali jednostavno to je neizbežno.

Rehabilitacija zahteva vraćanje obima pokreta ruke, povećanje tonusa mišića i njegovo ponovno aktiviranje. U kasnijoj fazi oporavka kineziterapija se sprovodi u cilju jačanja mišića.

Deluje jednostavno, ali samo deluje ! Ovo je proces koji je dug i zahteva posvećenost kako terapeuta, tako i samog pacijenta.

Ruptura tetive bicepsa može biti ozbiljna povreda koja zahteva stručnu medicinsku pažnju i posvećenost procesu oporavka. Bez obzira na tretman, redovno praćenje i sprovođenje preporučenih vežbi i fizikalnih terapija ključni su za postizanje optimalnih rezultata.

Svakako se posavetujte sa stručnom osobom, ukoliko ste imali ovakvu vrstu povrede!

Fizio Progress tim radi ranu rehabilitaciju nakon povreda, slobodno nas kontaktirajte. Stojimo Vam na raspolaganju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zakazivanje tretmana

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata radnim danima.