Smrznuto rame – Adhezivni capsulitis

Smrznuto rame, poznato i kao adhezivni kapsulitis, je bolno stanje koje karakteriše ograničena pokretljivost i bol u ramenom zglobu. Ovo stanje može biti izuzetno neprijatno i uticati na svakodnevne aktivnosti pojedinca. Međutim, sa pravilnim tretmanom i terapijom, smrznuto rame može biti uspešno prevaziđeno.

Uzroci smrznutog ramena

Iako tačni uzroci smrznutog ramena nisu potpuno razjašnjeni, postoji nekoliko faktora koji mogu doprineti razvoju ovog stanja:

 1. Oštećenje tetiva: Prethodne povrede ili oštećenja ramena mogu povećati rizik od smrznutog ramena.
 2. Neaktivnost ili imobilizacija: Dugotrajna neaktivnost ili imobilizacija ramena, kao što je nošenje gipsa nakon povrede, može dovesti do smanjenja pokretljivosti i pojave adhezija unutar zgloba.
 3. Bolesti i stanja: Određena medicinska stanja poput dijabetesa ili bolesti štitne žlezde mogu povećati rizik od smrznutog ramena.
 4. Genetika: Postoje dokazi koji sugerišu da genetski faktori mogu igrati ulogu u predispoziciji za smrznuto rame.

U ramenom zglobu postoji sinovijalna tečnost koja služi za podmazivanje zgloba, prilikom smanjenog lučenja dolazi do povećanog trenja tkiva i tada tkivo postaje rigidno i ima smanjenu elastičnost. Pojavom vezivnog tkiva na zglobnoj kapsuli koje su krute i neelastične, dolazi do ograničenja pokreta u ramenu i njegovog zaključavanja uz telo.

Tada svi pokreti su bolno ograničeni i zglobna kapsula je upaljena.

Važno je što pre početi sa fizikalnom terapijom!

Simptomi smrznutog ramena

Simptomi smrznutog ramena obično se razvijaju postepeno i prolaze kroz tri faze:

 1. Faza bola: U ovoj fazi, pacijenti doživljavaju bol u ramenu, koji može biti posebno izražen noću. Može trajati 4-6 meseci. Bolovi mogu biti konstanti i ometati svakodnevne aktivnosti.
 2. Faza smrzavanja: Tokom ove faze, pokretljivost ramena postaje sve ograničenija, što dovodi do poteškoća u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kao što su oblačenje ili češljanje kose.  Može trajati 6-12 meseci
 3. Faza otapanja: U ovoj fazi, bol se postepeno smanjuje, a pokretljivost ramena se vraća. Ova faza može potrajati 6 meseci do 2 godine. 

U nekim situacijama bol može biti prisutan sve vreme, a često se dešava kada se process smrznutog ramena završi na jednom ramenu, krene na drugom.

Terapija smrznutog ramena

Lečenje smrznutog ramena obično uključuje kombinaciju terapija kako bi se smanjila bol i povećala pokretljivost ramena:

 1. Fizikalna Terapija: Vežbe istezanja i jačanja mogu pomoći u poboljšanju pokretljivosti i funkcije ramena.
 2. Krioterapija:  smanjivanje upalnog procesa i anestetsko delovanje hladnoće.
 3. Ortopedski Aparati: Korišćenje ortopedskih aparata poput šina ili steznika može pomoći u stabilizaciji ramena i smanjenju bola.
 4. Injekcije: U nekim slučajevima, lekar može preporučiti injekcije kortikosteroida kako bi se smanjila upala i bol.
 5. Hirurški Zahvati: U retkim slučajevima kada konzervativne terapije ne daju rezultate, hirurški zahvat može biti neophodan kako bi se poboljšala pokretljivost ramena.

Perspektive i oporavak

Smrznuto rame može biti izazovno stanje, ali sa odgovarajućim tretmanom i strpljenjem, većina ljudi se potpuno oporavi. Važno je redovno sprovoditi preporučene vežbe i terapije, kao i pratiti uputstva svog zdravstvenog tima. Uz posvećenost i podršku, većina pacijenata uspešno prevazilazi smrznuto rame i vraća se svakodnevnim aktivnostima bez ograničenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Zakazivanje tretmana

Pozovite nas ili popunite formular ispod i mi ćemo vas kontaktirati. Trudimo se da na sve upite odgovorimo u roku od 24 sata radnim danima.